17 maja 2019

Amerykanie przywracają pomidorom pomidorowy smak.

kosz, pomidory, trawa
Amerykanie twierdzą, że ich pomidory są niesmaczne, dziwnie smakują, są wodniste i mdłe. To nie są te same pomidory, jakimi zajadali się ich dziadkowie. Postanowili zbadać temat i znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy.
Po skomplikowanych badaniach naukowcy powiedzieli: wszystkiemu winne są geny. I choć pomidory amerykańskie nie były poddawane działaniom biotechnologii (GMO), to rolnicy i plantatorzy nieświadomie sami zmutowali swoje pomidory. Jak tego dokonali? Poprzez prostą selekcję w trakcie zbiorów. Wybierali do sprzedaży pomidory największe i takie, które gwarantowały zdrowy wygląd od zerwania do sprzedaży. Zostawiali te, które nie prezentowały się najokazalej, za to dobrze smakowały. I tak przez kilkadziesiąt lat. Plantatorzy  zwiększali zyski, ale zmniejszali gen TomLoxC, odpowiadający za smak pomidora.
Teraz Amerykanie chcą przywrócić stary smak pomidorów. Poprzez geny. 
Polscy rolnicy śmieją się- Po co wam to? Przyjedźcie do nas. Nam polskie pomidory smakują tak samo jak naszym dziadkom. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz