Po skomplikowanych badaniach naukowcy powiedzieli: wszystkiemu winne są geny. I choć pomidory amerykańskie nie były poddawane działaniom biotechnologii (GMO), to rolnicy i plantatorzy nieświadomie sami zmutowali swoje pomidory. Jak tego dokonali? Poprzez prostą selekcję w trakcie zbiorów. Wybierali do sprzedaży pomidory największe i takie, które gwarantowały zdrowy wygląd od zerwania do sprzedaży. Zostawiali te, które nie prezentowały się najokazalej, za to dobrze smakowały. I tak przez kilkadziesiąt lat. Plantatorzy zwiększali zyski, ale zmniejszali gen TomLoxC, odpowiadający za smak pomidora.
Teraz Amerykanie chcą przywrócić stary smak pomidorów. Poprzez geny.
Polscy rolnicy śmieją się- Po co wam to? Przyjedźcie do nas. Nam polskie pomidory smakują tak samo jak naszym dziadkom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz